Uğur Gürses: Yeni bir ekonomik modele ihtiyaç var

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafınca düzenlenen İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nin ikinci gününde konuşan gazeteci-yazar ve iktisatçı Uğur Gürses, 2023 senesinde yeni bir ekonomik modele gereksinim duyulduğunu belirterek, “Yeni bir gelecek tasarımı için yeni bir eşik atlanmak zorunda. Bu eşik de sosyal uzlaşma, eşit yurttaşlık ve yeni bir sosyal sözleşmenin tesisi gereğidir. Şimdi uzlaşma ve yeni bir kontrat zamanıdır” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafınca “Yeniliğe Davet” sloganıyla bütün Türkiye’yi geleceği inşa etmeye çağıran İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nin ikinci günü “Vicdana Davet” temasıyla başladı. Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde düzenlenen ve sunuculuğunu Melisa Sözen’in yapmış olduğu oturumun ilk konuşmacısı Türkiye ekonomisi, gelecek on yıllarda dünya ekonomisi ve mikro çapta değişen iktisat üstüne çalışmalar yürüten gazeteci-yazar ve iktisatçı Uğur Gürses oldu.

“İnsanlarımız çökmüş ve yozlaşmış sistemin altında kaldı”
Yakın tarihten örnekler veren Gürses, “Türkiye, cumhuriyetin ikinci yüzyılına, 2023’e girerken mühim bir kırılmaya şahit oldu. Ekonomik, sosyal ve siyasi olarak sürdürülemez bir eşikteydik. Malum son çeyrek yüzyılda yaşadığımız kriz vardı. Devasa bir felaket getiren depremle bu kırılma cemiyet nezdinde derin bir sorgulamayı da gündeme taşıdı. Yaşanan darbeler ve 2010’lu yıllarda da otokratik tek erkek diyetine evrilen bir sürece şahit olundu. Kendi bahçesini bir türlü toparlayamayan bu yüzden de giderek esasen güdük olan demokratik değerleri ve hukuku kuruyan bir siyasi zemin ile bütün kaynaklarını tüketen bir ekonomik tablo ortaya çıktı. Kurum ve kuralları çökerten, altını boşaltan yozlaşmış bir yapı kaldı ortada tam yüzüncü yılda. Şubat başlangıcında karşılaştığımız yıkıcı depremde bu çökmüş ve yozlaşmış sist emin altında kaldı insanlarımız” diye konuştu.

“İkinci yüzyılda tesis edilmesi gereksinim duyulan en mühim unsurun yüzleşme olduğu oldukça açık”
Aynı döngüler içerisinde mesafe almanın gayri mümkün bulunduğunu vurgulayan Gürses, “Tanık olduğumuz kırılmalar ikinci yüzyılında cumhuriyetin ana payandalarının güçlendirilerek yenilenmesi gerçeğini ortaya çıkardı. Aklı selim toplumlar her kırılmadan kendisine ders çıkarır, nelerin yanlış yapıldığıyla yüzleşip yeni bir yapı kurar. İkinci yüzyılda tesis edilmesi gereksinim duyulan en mühim unsurun yüzleşme olduğu oldukça açık. Yüzleşmenin de en mühim iki unsuru; kayıtsız şartsız şeffaflık ile hesap sorma, hesap verme kanallarının sonuna kadar aleni olmasıdır. Yeni bir gelecek tasarımı için yeni bir eşik atlanmak zorunda. Bu eşik de sosyal uzlaşma, eşit yurttaşlık ve yeni bir sosyal sözleşmenin tesisi gereğidir. Türkiye’de çoğumuz geride kalan yüz yılda neyin olamayacağını deneyerek ve yaşayarak sancılı dönemlerden geçerek öğren dik. Şimdi uzlaşma ve yeni bir kontrat zamanıdır. Yeni bir genel seçime yaklaşırken değişik mahallelerin uzlaşısının sağlanabiliyor olması ikinci yüzyılın mühim bir eşiği olarak kayda değerdir. 2023’te yeni bir ekonomik modele gereksinim duyulduğu da oldukça açıktır” ifadelerini kullandı.

“İktisat kongresi için İzmir’in seçilmesi rastlantı değildir”
Yenilikçiliğin ve yaratıcılığın en asli unsurunun anlatım özgürlüğü olduğuna dikkat çeken Gürses, konuşmasını şu şekilde tamamladı:

“İfade ve iletişim özgürlüğünün önündeki engeller kaldırılmalı, anayasal hakları engel olan amme görevlilerinin hukuksuz kararları cezasız kalmamalı, bizatihi kendilerine tazminatı ödetilmelidir. Cumhuriyet kurulmadan ilkin meydana getirilen İktisat Kongresi çoğulcu bir katılıma sahne oldu. İzmir, beraber yaşamanın değişik etnik katmanların kültür alışverişinin etkili olduğu bir yerdir. Kültürel etkileşim ise yeniyi aramayı, yenilikçiliği tetiklemiştir. Agora İzmir’in ticaretinde bugün de merkez konumdadır. İzmir’in İktisat Kongresi’nin yapılacağı şehir olarak seçilmesi rastlantı değildir.”

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort