Ülkelerin gelişmişlik düzeyi patent sayısıyla orantılı

Dünya genelinde her sene 26 Nisan’da kutlanan Dünya Fikri Mülkiyet Günü ve Patent Haftası bu sene “Daha İyi Bir Gelecek İçin İnovasyon” temasıyla gerçekleştiriliyor.

Adres Patent Genel Müdürü Cumhur Akbulut, Patent Haftası kapsamında yapmış olduğu yazılı açıklamada, yüksek ve orta teknolojilerde tasarlanan mamüllerin teminatı olarak düşünülen fikri, sınai ve iyelik haklarının gün geçtikçe önemini artırmaya devam ettiğini belirtti.

Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü’nün (WİPO) değişik perspektiflerden bu mevzuya dikkati çektiğini aktaran Akbulut, bu yılki temanın “Daha İyi Bir Gelecek İçin İnovasyon” olduğunu bildirdi.

Akbulut, Türkiye’de de bu temaya makul çalışmaların başlandığına değinerek, “Geçtiğimiz sene Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) öncülüğünde patent farkındalık seferberliği mevzusu ile ilgili mühim çalışmalara imza atıldı. Bu kapsamda patent, yararlı model ve dizayn mevzusu ile ilgili 4 binden fazla prosedür gerçekleştirildi. İhtiyaçların belirlenmesi noktasında meydana getirilen bu çalışmalar fikri, sınai ve iyelik hakları mevzusu ile ilgili gelecek için umut verici.” değerlendirmesinde bulundu.

Akbulut, patent, yararlı model, dizayn ve marka hikayelerinde da ortaöğretim düzeyinde MEB tarafınca eğitim çalışmaları yapıldığını hatırlatarak, bu hususta gerçek sektörle ortak iş donanması modellerinin yaygınlaştırılması icap ettiğini anlatım etti.

– “Üniversitelerimize ciddi görevler düşüyor”

Cumhur Akbulut, dünya çapında 18 ile 24 yaş aralığında 1,8 milyar gencin olduğunu ve bunların yüzde 90’ının gelişmekte olan ülkelerde yaşadığını belirterek, bu yaş dilimindeki bireylerin patent mevzusu ile ilgili daha çok bilinçlendirilmesi icap ettiğini vurguladı.

Patentlerin ülkelerin refah düzeyini artırmasında kritik bir yere haiz olduğunu vurgulayan Akbulut, şunları kaydetti:

“2022 temasında en mühim başlıklar içinde patentlerin ülkelerin refah düzeyini artırma mevzusu da yer alıyor. Özellikle ülkelerin gelişmişlik düzeyleriyle patent rakamları içinde doğru bir orantı var. Ülke olarak 2029 yılına kadar 1 milyon patent hedefine ulaşmamıza bağlı olarak ulusal gelirimizde de kayda kıymet bir yükseliş gerçekleşecek. 2021’i ele aldığımız hem ihracatta rekorlara imza attık hem de fikri, sınai ve iyelik haklarında mühim yükselişler gerçekleştirdik.”

Dünyadaki yöntem bilgilerin yüzde 80’lik kısmının patent dokümanlarında yer aldığını aktaran Akbulut, “Amerika’yı tekrar keşfetmemize gerek yok. İhtiyaçların doğur belirlenmesi noktasından yola çıkarsak, mevcut bilgilere daha çok katkı elde etmiş oluruz. İlave olarak patent okur-yazarlığı mevzusu ile ilgili ne kadar fazla mühendis yetiştirirsek aynı derecede AR-GE ve ÜR-GE çalışmasının da katma değerlerini artırmış oluruz. Üniversitelerimize bu hususta ciddi görevler düşüyor.” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort