UNESCO Kültürel Miras Listesi’nde bulunan Ahlat taş işçiliği yaşatılıyor

Bitlis’in Ahlat ilçesindeki taş ocaklarında büyük kütleler durumunda çıkarılan taşlar, kesilip ebatlandırıldıktan sonrasında ilçedeki atölyelerde taş ustaları tarafınca Selçuklu ve Osmanlı motiflerinin yanı sıra muhtelif desenler işleniyor.

Çeşitli motifler işlenen taşlar; çeşme, şömine, barbekü, kabir ve muhtelif yapıların süslemesinde kullanılıyor. İlçede 17 yıldır geleneksel Ahlat taş işçiliği yapan Özgen İşler, Ahlat taşının üstüne Selçuklu ve Osmanlı motifleri ile muhtelif desenleri büyük bir özenle işliyor.

EMEK, SABIR, İŞÇİLİK…

Ahlat taş işçiliğinin büyük emek, sabır ve ince işçilik gerektirdiğini belirten Özgen İşler, “Ben 17 yıldır bu işi yapıyorum. Bu taşlar bizlere Nemrut Dağı eteklerinde çıkarılan volkanik taşlar olarak kaba bir halde geliyor. Biz bu tarz şeyleri kesip ebatlandırıp üstlerine desen yapıyoruz, motif yapıyoruz. Selçuklu kabir taşlarından ve kümbetlerden misal alıp bu taşa işliyoruz. Bu taşları genellikle mezar, çeşme, barbekü ve şöminelerde kullanıyoruz. Geleneksel Ahlat taş işçiliğini yaşatmaya çalışıyoruz” dedi.

“Ahlat Taş İşçiliği Geleneği” Fas’ın başkenti Rabat’ta 28 Kasım-3 Aralık 2022’de düzenlenen Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Hükümetlerarası Komitesi’nin 17. oturumunda UNESCO listesine kaydedilmişti.

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort