Üniversite adayları en çok hangi soruları soruyor?

Üniversite tercih dönemi 8 Ağustos günü sona erecek. Öğrenciler tercih yaparken kafalarında çoğu soru işareti meydana geliyor. Doğuş Üniversitesi Tercih Uzmanı Ergin Sarar, öğrencilerin en çok sordurulmuş olduğu soruları cevaplayarak, malumat verdi. İşte öğrencilerin akıllarına takılan sorular…

ÖĞRENCİLERİN MERAK ETTİĞİ 10 SORU

  • Tercih edeceğim üniversiteyi niçin ziyaret etmeliyim?

“Düşündüğünüz kısımda okuyan öğrenciler ve hocalarıyla konuşmak zihninizi açar ve tercihlerinizi netleştirmemizi sağlar. En azca 2 ya da 4 sene okuyacağınız üniversiteyi görmek ve tanımak tercihlerinizi netleştirmenize yardım eder. Üniversitenin akademisyenlerini yakından tanıma, bölümden göreve getirilmiş asistan öğrencilerinden malumat almak ve laboratuvarı dolaşmak tercih meydana getirecek öğrencilerde mühim tesir oluşturacaktır.”

  • Yaşadığım şehirde mi öteki şehirde mi öğrencilik yapmalıyım?

“Öğrencilere tavsiyem üniversiteleri yazarken mezuniyet sonrası nerede yaşayacaklarına ve çalışacağına göre karar vermeleri. Üniversitede okurken çoğu irtibat ve toplumsal ağ kuruyoruz. Staj yapmış olup yarı zamanlı çalıştığımız oluyor. Bütün bunlar bir birikim olarak, toplumsal ana para olarak adlandırılabilir. İnsanlar işlerini genellikle yaptıkları stajlar ve kurmuş oldukları bu toplumsal ağlar üstünden bulurlar. Mezuniyet sonrası öteki bir kentte gittiğinizde üniversite yaşamı süresince kurduğumuz bütün bu bağlantıları, toplumsal ağları bırakmış oluyorsunuz. Bu nedenle yaşayacağınız ve çalışacağınız şehirde okumak çok daha avantajlı olmaktadır. Ancak birtakım hususi durumlarda birtakım öğrenciler için kent dışına çıkmak, kendi ayakları üstünde durmayı öğrenmek açısından yararlı olabilir.”

  • Puana göre mi başarı sırasına göre mi tercih yapayım?

“Hem ön lisans programlarında hem de lisans uygulamaları tercihlerinde puanı değil başarı sırasını kullanılır. Puanlar seneler içerisinde sınavın zorluğu ya da kolaylığı, imtihan süresinin değişmesi ve standart sapma gibi birtakım parametreler bundan dolayı değişime daha açıktır. Ancak YKS bir liste imtihanı olduğundan mühim olan bizim öteki adaylara göre kaçıncı sırada olduğumuz yani başarı sıramızdır. Normal tercih döneminde tercihlerimizi başarı sırasına göre yaparken yalnızca ek tercihlerde boş kalan kontenjanlar için taban puanlara bakarak tercih yapılır.”

  • Farklı puan çeşitleriyle tercih yapabilir miyim?

“Adayların TYT-SÖZ-EA-SAY ve DİL puanları hesaplanmışsa ön lisans ve lisans uygulamaları arasından bu 5 puan türüyle de tercih yapabilirler. Ancak bütün puan türlerini kullanıp tercih yapmak tercihlerde kafa karışıklığının bir işareti de olabilir. 5 değişik puan türüyle tercih yapıyor olsak da 24 tercih içerisinde ÖSYM yalnızca bir parçaya yerleştirecek adayı. Bu nedenle adaylar tercihlerden ilkin ne istediklerini ve önceliklerini netleştirmeli.”

  • Bölümü İngilizce mi Türkçe mi okumalıyım?

“Bölümü İngilizce okuma sonucu iş piyasasında gereksinim hissedilip hissedilmemesiyle ilgilidir. Örneğin psikoloji ve hemşirelik gibi bölümlerde şahıs Türkiye’de çalışacaksa birtakım hususi hastaneler ve yurtdışından gelen hastalara hizmet verme dışında Türkçe okumak yeterlidir. Ancak mühendislik gibi birtakım bölümlerde İngilizce okumak önceliklidir. Öğrenci İngilizce bir bölüm yazmayacaksa bile isteğe bağlı hazırlık almasını öneririz. Doğuş Üniversitesi olarak Türkçe bölümlerin tamamında isteğe bağlı hazırlık imkânı öğrencilerimize sunmaktayız.”

  • Depremzede adaylar kendi illeri dışındaki öteki zelzele illerini de tercihlerinde izah edebilir mi?

“Evet depremzede adaylar kendi illeri dışındaki öteki zelzele bölgesindeki kontenjanları da yazabilirler. Ayrıca Türkiye’deki bütün vakıf üniversitelerindeki depremzede kontenjanlarını da yazabilirler.”

  • Tercihleri yaparken nelere dikkat etmeliyim?

“Okul birinciliği, depremzede kontenjanı, şehit, gazi ve 34 yaş üzeri kontenjanlar için tercihler yapılırken daha dikkatli olunmalı ve olası olduğunca daha çok sayıda tercih yapılmalı. Bütün adayların tercihlerde negatif neticelerle karşılaşmamak için tercih disiplininden ayrılmadan 2022 ve 2021 başarı sıraları ve kontenjanları dikkate alınarak olabildiğince geniş aralıktan tercihler yapmalı. Yerleştiğinizde sizi sevinçli etmeyecek ve gidip yitik yaptırmayacağınız programlara tercih listenizde yer vermeyin.”

  • MTOK kontenjanlarını bütün öğrenciler tercih edebilir mi?

“Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumları (M.T.O.K) kontenjanlarına öncelikli olarak alakalı meslek lisesinden mezun talebe yerleştirilir. Kontenjanlarda yer kalırsa öteki okullardan mezun olan öğrencilerde yerleştirir. Dolayısıyla bu kontenjanları her okul türünden mezun talebe tercih edebilir.”

  • Küçük şehirlerde devlet üniversitesi mi vakıf üniversitelerinde %50 burslu programı mı tercih etmeliyim?

“Bu problemin yanıtı yerleşmek istediğiniz üniversitedeki hoca sayısı, mezun verip vermeme durumu, bölüm akreditasyonu ve istediğiniz bölüm için çalışma, yetişim alanları olup olmamasıyla ilgili. Birçok vakıf üniversitesi büyük şehirlerde kurulmuş. Staj olanağı, yanda ve çift Anadal imkanları daha fazla. Birçoğunda hoca rakamları da olabildiğince iyi durumda. Bütün bu verilere bakarak büyükşehirlerde vakıf üniversiteleri de tercihler arasında gösterilmesi gerekmektedir. Doğuş Üniversitesi olarak öğrencilerin daha basit yetişim işlemlerini yapabilmesi için Dudullu Organize Sanayi bölgesinde bu imkân sağlanmaktadır.”

  • Tercihlerimde parçaya mi üniversiteye mi öncelik vermeliyim?

“Öncelikle bölüm belirlendikten sonrasında üniversiteler değerlendirilir. Bölüm ve üniversite ikisi de önemli. Ancak iş piyasasında girdikten ve muayyen bir tecrübe kazandıktan sonrasında hangi üniversiteden mezun olduğunuz daha fonda kalıyor. Bu nedenle tercih edilecek uygulama ya da bölümleri belirledikten sonrasında üniversiteleri değerlendirmek daha rasyonel olacaktır.”

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort