Uzmanlar uyardı: Grip aşınızı olun

Yaz mevsiminin bitmesi, okulların açılması ve kış mevsimine de kısa bir müddet kalmasıyla beraber grip hastalığında artışlar yaşanmaya başladı. Grip hakkında uyarılarda bulunan Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Osman Kocabıyık, grip hastalığından korunabilmek için bilhassa riskli kişilerde aşının önemine dikkat çekerek, “Grip aşısı her sene Ekim ayından başlanarak Şubat ayına kadar yaptırılabilir. Hastalığı oluşturan virüs DNA yapısını sıklıkla değiştirdiğinden rahatsızlık geçirenler bağışıklık kazanamıyor. Bu nedenle riskli kişilerde aşının her sene yenilenmesi gerekiyor.

E-NABIZ DA TANIMLANIYOR

Bağışıklık aşıdan iki hafta sonra ortaya çıkıyor ve koruyuculuğu yüzde 70 civarındadır. Ülkemizde dört ayrı influenza virus tipi içeren inaktive (cansız) influenza aşısı bulunmaktadır. Bu aşı ölü aşı olmasından grip hastalığına yol açmaz. Riskli gruplara, Sağlık Bakanlığının belirlemiş olduğu sıra dahilinde E-Nabızda tanımlanarak bedava olarak yapılmaktadır. Tanımlanmış bu riskli gruplar için grip aşısı, hastalıklarını/gebelik durumunu belirten sıhhat tutanağına dayanılarak her branştan hekimlerce reçete edildiğinde yılda bir defaya mahsus olmak suretiyle karşılanmaktadır” dedi.

GRİP EKİM AYINDA BAŞLIYOR

Grip hastalığının Ekim ayında başlayarak Nisan ayına kadar sürdüğünü söyleyen Uzm. Dr. Osman Kocabıyık, “Grip genelde sene içerisinde Ekim ayından başlayarak Nisan ayına kadar olan dönemde sık görülen bulaşıcı bir teneffüs yolu hastalığıdır. Her sene dünyada aşağı yukarı 3-5 milyon kişiyi etkileyerek, 250-500 bin kişinin ölümüne neden olur. İki senedir COVID-19’dan maske mesafe ve yalıtım önlemleri sebebiyle fırsat bulamayan grip virüsleri dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de kurallara uyumun azalmasıyla bu olaylarda tekrar artış beklenmekte ve gözlenmektedir” diye konuştu.

KRONİK HASTALIĞI OLANLAR DİKKAT!

Grip hastalığının bilhassa süreğen rahatsızlığı olan kişilerde oldukça daha ağır seyrettiğini ve ölüme kadar varılabilen ciddi sonuçlara neden olduğunu belirten Kocabıyık, “Soğuk algınlığı, muhtelif virüsler tarafından oluşturulan, daha oldukça görülen hafifçe seyirli üst teneffüs sistemi enfeksiyonu tablosunu tarif etmek için kullanılırken, toplum arasında ise grip (influenza) hastalığı da soğuk algınlığı ile benzer tanımlama içerisinde kullanılmaktadır. Grip, ani olarak 39 aşama üstünde ateş, şiddetli kas ve eklem ağrıları, halsizlik, yorgunluk, titreme, baş ağrısı ve kuru öksürük gibi emarelerle başlayan bir enfeksiyon hastalığıdır. Özellikle çocuklarda, yaşlılarda ve kalp hastalığı akciğer hastalığı, böbrek hastalığı, şeker hastalığı gibi süreğen hastalığı olan kişilerde oldukça daha ağır seyretmekte ve ölüme kadar varılabilen ciddi sonuçlara yol açmaktadır. Soğuk algınlığı, ateş yükselmeden, hafifçe kırgınlık, burun akıntısı, hapşırma gibi emareler ile kendini gösteren, halsizliğe yol açmadığı için döşek istirahatı gerektirmeyen, ayakta atlatılabilen bir hastalıktır ve grip ile karşılaştırılmamalıdır. En iyi tanı ise muayene ile konulabilir” şeklinde konuştu.

GRİBİN TEDAVİSİ İSTİHARAT

Grip (influenza) virüsünün damlacık yoluyla bulaştığını belirten Dr. Kocabıyık, “Öksürük ve hapşırık yoluyla virüs damlacık şeklinde yayılır. Bu damlacıkların ağız, burun ya da gözlerimize kavuşması ile rahatsızlık bulaşır. Bu nedenle gripli bir şahıs virüsü etrafa yaymamak için öksürüp hapşırırken ağzını bir mendille ya da kolları ile kapatmalıdır. Ellere hapşırmak en tehlikeli olanıdır. Ellere bulaşan virüs buradan dokunulan her yere yayılır. Gripli şahıs sıklıkla ellerini yıkamalıdır. Gribin toplumda yayılmaması için, virüsün oldukça saçılmış olduğu hastalığın ilk günlerinde, okula, işe gidilmeyip evde istirahat edilmelidir” ifadelerini kullandı.

EL TEMİZLİĞİ VE SAĞLIKLI BESLENME ŞART

Gribin tedavisinde antibiyotiğin yerinin olmadığını, ilk önce istirahat ve yardımcı tedavisinin icap ettiğini söyleyen Kocabıyık, “Ateş düşürücü ilaçlar, bolca sıvı alımı önerilir. Ancak grip belirtileriniz var ise ve risk grubundaysanız ya da oldukça hastaysanız, hastalığınız konusu ile alakalı endişeliyseniz, sıhhat uzmanınızla iletişime geçmelisiniz. Gribinizi tedavi etmek için antiviral ilaçlara ihtiyacınız olabilir. Antiviral ilaçlar hastalığı hafifletebilir ve hasta olma sürenizi kısaltabilir. Ayrıca ciddi grip komplikasyonlarını önleyebilirler. Hastalandıktan sonraki 2 gün içerisinde başlanıldığında genelde en iyi kararı verirler. Gribe yakalanmamak için sık el temizliği, sıhhatli beslenme, mevsime göre giyinme gibi şahsi önlemlerin yanı sıra bilhassa risk altındaki kişiler için en etkili korunma yolu aşıdır” dedi.

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort