Van Gölü’nün en eski efsanesi: Van Gölü Canavarı

Van Gölü Canavarı, göl etrafında yaşayan kişilerin canavarı görmüş olduğu iddiası üstüne sıkça konuşulan bir vaka oldu. Çevre sakinlerinin canavarı kılığına kadar tanım etmesi, bütün Türkiye‘de yankı uyandırırken, medyanın da dikkatini çekti.

VAN GÖLÜ CANAVARI NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Yapılan araştırmalara göre, 29 Nisan 1889’da İstanbul’da yer edinen Saadet Gazetesi’nin haberinde, canavarın Van Gölü’nde abdest almak isteyen bir kişiyi kapıp göle sürüklediği iddiaları yer almaktadır.

Canavarı görenlerin yapmış olduğu tarife göre Van Gölü Canavarı, 15 metre uzunluğunda, olabildiğince koyu bir renge sahip, sırtında sivri çıkıntıları olan, Plesiosaurus ya da Ichthyosaurus aynısı bir varlığı anımsatmaktadır. Zamanla bu varlığı gördüğünü iddia edenlerin sayısı artınca, vaka basına da yansıdı ve bunun üstüne resmî kurumlar tarafınca bölgeye bir ilmi inceleme kadrosu gönderildi. Ancak, meydana getirilen araştırmalar kararında gölde olağan dışı rastgele bir varlığın olduğuna dair hiç bir iz bulunamadı.

TURİZME KATKI SAĞLADI

Van’ın Gevaş ilçesi merkezinde bu canavar anısına aşağı yukarı 4 metre yüksekliğinde bir heykel dikilmiştir. Bunun yanısıra canavar iddialarının bölgedeki turizmi canlandırdığı bilinmektedir.

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort