Yargıtay’dan emsal karar: Patron işten çıkardı, mahkeme işçiyi haklı buldu – Son Dakika Türkiye Haberleri

Sakarya’da Geyve kazasının Sabırlar Mahallesi’nde yaşayan Rıza ve Zübeyde Çakır adlı iki kardeş, Bolu’nun Göynük ilçesinde bulunan bir fabrikada çalışıyordu.

Yaklaşık 56 kilometre mesafedeki mahalleden, fabrikaya işçi taşıyan servisin güzergahı, abla ve kardeşin onayı alınmadan değiştirildi. İşveren, servisin kendilerine aşağı yukarı 4 kilometre mesafede bulunan Çayköy Mahallesi’nden geçeceğini belirterek işçilerin buradan servise binmesini istedi.

GÜZARGAHI KABUL ETMEDİLER

Rıza ve Zübeyde kardeşler ise iki mahalle arasındaki yolun kırsal bölgeden geçtiğini ve bilhassa geceleri çekince arz ettiğini anlatım ederek güzergah değişikliğini kabul etmediklerini ilettiler.

KOVULDULAR

Servisin gelmemesi üstüne fabrikaya gidemeyen işçiler ile ilgili devamsızlık raporu tutularak iş akitleri feshedildi.

İşçiler tarafınca suç duyurusu ve kıdem tazminatı talebiyle oluşturulan davalar Sakarya Bölge Adliye Mahkemesi’nde iki ayrı istinaf mahkemesinde görüldü. Mahkemelerden biri işçilerin güzergah değişikliğini kabul etmeyip işe gitmemesinin iş akdini “eylemli feshettikleri” anlamına geldiğini belirterek işverenin yalnızca kıdem tazminatı ödemesini kararlaştırdı.

Diğer bölge adalet sarayı mahkemesi ise iş akdinin devamsızlık gerekçesiyle işverence feshedildiğini, bu nedenden dolayı kıdem tazminatının yanı sıra suç duyurusu tazminatı da ödemesi gerektiği yönünde karar verdi.

Aynı hususta bölge adalet sarayı mahkemelerince iki ayrı karar verilmesi üstüne uyuşmazlığın giderilmesi istemiyle dosya Yargıtay’a intikal etti. Uyuşmazlığı Yargıtay 9. Hukuk Dairesi giderdi.

“MAHKEME BİZİ HAKLI BULDU”

Rıza ve Zübeyde’nin ağabeyi Hatun Çakır ise, “Konuşup anlaşabilmek için fabrikaya gittim ben. Konuyu anlattım, kardeşlerimin o söyledikleri yere gidemeyeceğini söyledim. Daha sonra fabrikadan da bizlere ters yanıt gelince avukatımızla beraber mahkemeye başvurduk. Ve sonunda da haklarımızı aldık.” diye konuştu.

DAVA 2 YIL SÜRDÜ

Ailenin avukatı Nadi Şafak, mahalli mahkemeden davayı hem kıdem hem de suç duyurusu şeklinde kazandıklarını açıkladı.

“Biz bu kararlar arasındaki içtihat farklılığının giderilmesi adına Bölge Adliye Mahkemesi Başkanlar Kurulu’na başvurduk. Başkanlar Kurulu işçilerin hem kıdem hem de suç duyurusuna hak kazanabilecekleri yönünde karara hükmetti.” diyen Şafak, “Ardından bu uyuşmazlığın giderilmesi doğrultusunda Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’ne gönderilen dosyada Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, iş sözleşmeni işçi tarafınca eylemli şekilde feshedildiğini düşünce getirdi.” dedi.

Bir işçiye sağlanan servis uygulamasının işçinin yazılı onayı ve rızası olmaksızın güzergah ve saatinin değiştirilmesi sonrası işçinin hem kıdeme hak kazanabildiğini hem de işçi sözleşmesini haklı sebeple feshedilebildiğinin önemini vurgulayan Şafak, “İşçilerden Hatun Çakır için hem kıdem hem de suç duyurusu hakkına haiz olmuşken öteki kardeş Rıza Çakır için ise yalnızca kıdeme hak kazandı. Bu da Bölge Adliye Mahkemesi’nin içtihat farklılığından kaynaklandı. Emsal teşkil eden ve 2021’in Ağustos ayında başlayan davamız 2023 yılının başlangıcında neticelenmiş oldu.” dedi.


NTV’yi toplumsal medyadan takip edin

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort