Yin Yang nedir? Yin Yang felsefesi sembolünün anlamı nedir?

Çin’de ortaya çıkan Yin Yang felsefesi evrenin işleyişi ile ilgili malumat verir. Türkçe anlamı itibariyle ‘denge’ anlamına gelen Yin Yang felsefesi dünya genelinde yayılmıştır. Peki, Yin Yang nedir? Yin Yang felsefesi sembolünün anlamı nedir?

Genel çerçevede bütün evrenin işleyişini ve hareketini açıklayan felsefi Yin Yang olarak bilinmektedir. Aynı zamanda Türkçe üstünden balans şeklinde bir anlama haiz bulunduğunu söylemek mümkündür.

Çin’de ortaya çıkmış bir teori olarak en mühim Yin Yang, antik döneme kadar uzanan bir tarihe sahiptir. Öyle ki ziraat öncesi avcı toplayıcı dönemine kadar uzandığını söylemek mümkündür. Felsefi bir yapı olması ile beraber evrenin bütünüyle işleyiş yapısını ele alarak hareketini gösterir. Günümüzde dünya genelinde yayılmış ve çoğu kişinin hayatına entegre etmiş olduğu mühim inançlar içinde gelir.

YİN YANG NEDİR?

Yin Yang Çin’de ortaya çıkmış ve bütün evrenin hareketi ve işleyişini açıklayan Felsefi bir yapıdır. Evrenin tamamını ele alması ile beraber bunun yanı sıra bireysel şeklinde de dengeyi anlatır. Bunlar içinde hanım ve erkek, karanlık ve aydınlık, yaşlı ve genç ile her şeyin ayrılmaz olmasının yanı sıra tutarsız karşıtlar şeklinde var olmasını anlatım eder. Bu bağlamda eşit zıt çiftler birbirini çeker ve belli bir dengeye ulaşır.

YİN YANG FELSEFESİ NEDİR?

Yin Yang felsefesi Çin üstünden öne çıkmış bir yapıya sahiptir. Bu bağlamda evrende iki değişik qüç bulunur. Yiyin daha fazla pasif, olumsuz bir güç olarak öne çıkarken, Yang ise pozitif ve etken bir güçtür. O yüzden en mühim bu eylemsiz ve etken kuvvetler yaşamın ve evrenin bütün değişik yapısında bulunur.

Örneğin dünya üstünden bakıldığında mevsimlerde, yiyeceklerde, rüzgarda, doğada, insan ilişkilerinde ve daha çoğu yapıda yer alır. Birbirlerini dengelemesi ile beraber bir bütün haline gelir.

YİN YANG HİKAYESİ

Bir felsefi yaklaşım ile beraber bunun yanı sıra Yin Yang belli bir hikayeye sahiptir. Tabii bu öykü Asya’dan, yani uzak doğudan, Çin’den gelmek üzere masalsı, fantastik bir yapı üstünden ele alınır. Buna göre Yin Yang’dan ilkin sonsuzluk vardı. Belli bir vakit sonra ise birbirine iki zıt güç olan Yin ve Yang ortaya çıktı.

Böylece doğada her şeyin bir zıttı ve bunun yanı sıra birbirini bütünleyen yapısı olduğu anlaşıldı. O yüzden birbirlerine zıt olması ile beraber bunun yanı sıra bir bütün oldukları için ayrı hareket edemezler. Mutlaka belli bir yerde noktalanmak üzere birbirlerini dengelerler.

Yin ve Yang genel hatlarıyla zıtlıkları oluşturan ve bunun yanı sıra birbirini çeken bütün yapıyı göstermektedir. Buna bağlı olarak Yin Yang sembolünün oluştuğunu söylemek mümkündür. Yalnızlıkların oluşturduğu bütünü temsil etmek amaçlı siyah ve beyaz renk kullanılır. Bu bağlamda hem beyazdı hem de siyahta bir nokta bulunur. Böylece Yin sakinlik, yavaşlık ve yumuşaklığın anlamını taşır. Ancak Yang ise kaos, kargaşalık ve hareket ile şiddeti temsil eder.

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort