Yiyenlerin vazgeçemediği lezzet: Ankara Pidesi Yabanabat

ÖZEL HABER: ANADOLUGAZETE.COM.TR

Canı pide çekenlerin evde mutlaka uygulaması ihtiyaç duyulan bir tanım olan Yabanabat Pidesi, içerisine konulmuş olan malzemeleriyle tabiri caizse ağızları sulandırıyor. Misafir menüleri için de oldukça makul bir lezzet olan Yabanabat Pidesi, içinin evde hazırlanabilmesiyle de kolaylık sunuyor.

LEZZETİNİ ETİNDEN ALAN PİDE: YABANABAT

Yabanabat Pidesi, lezzetini yapıldığı etten alıyor. Dana ve kuzu eti kıymalarının harmanlanması kararı içerisine doldurulacak harç açılan bu pide etli hamur harcı işi sevenlerin gözdesi olacak. Özellikle, ramazan, düğün, bayram gibi mühim günlerde Ankaralılar tarafınca sıkça meydana getirilen Yabanabat, sofraları güzelleştiriyor.

Yabanabat Pidesi’nin içerisine doldurulacak harç evde hazırlanabilecek düzeyde basit olmakla beraber hamurunu hazırlaması bi o denli ustalık gerektirir. Mahallenizde bulunan rastgele bir fırına götürerek pişirme prosedürünü gerçekleştirebileceğiniz bu pide restoranlardaki tadı ayağınıza getirecek. Sadece hususi günlerde değil, sıradan bir günde de tercih edilebilen Yabanabat Pidesi, Ankara’yı öteki illere tanıtan nadir lezzetlerden biri olarak bölgesel anlamda önemini koruyor.

Yukarıda sayılan bütün özelliklerinin yanı sıra Ankara’ya ait olan bu hususi pideyi öteki pidelerden ayıran değişik bir yanı daha var. İç harcı hazırlanıp hamur harcı harcını açıldıktan sonra son olarak aşamada, katık peynir serpiştirilir. Katık peynirin bölgesel lezzeti, pidenin tadını eşsizleştirir. Sonuç olarak hem tadı hem de sunumuyla ortaya görkemli bir lezzet çıkmış olur.

YABANABAT PİDESİ NASIL YAPILIR?

yabanabatpide.jpg

İç malzemesiyle dikkat çeken Yabanabat Pidesi için lüzumlu malzemeler şunlardır:

İç harcı için:

1 kilogram dana eti ve kuzu komplike iri çekilmiş kıyma, 1-2 orta baş soğan, 3 diş sarımsak, 2 tane patlıcan, 4 tane domates, 1 fincan sıvı yağ, 4 tane dolma biber, Katık peynir, pul biber, tuz

Hamuru için:

1 kilogram un, yarım litre su, 5 gram maya, 150 gram tuz

Yabanabat Pidesi Yapılışı: Yabanabat Pidesi yapılacak et bigün daha önceden alınıp ahlak edilir. Koyunun bel ve kaburga etlerinin sinirleri alındıktan sonra yarısı dana eti olacak şekilde, kıyma makinesinde tek sefer iri bıçakla çekilir. Kuşbaşı doğranmış soğan, sarımsak, biber, sıvı yağ ilave edilip sini içerisinde fırına verilir. Daha sonra patlıcan, domates ilave edilip baharatını da attıktan sonra karıştırılır soğumaya bırakılır. Kıyma ilave edilip harmanlanır. Hamur ince bir halde açılır. Açılan hamurun üstüne iç harç yerleştirilir ve üstüne rendeden geçirilmiş katık peynir ilave edilip kürekte aşağı yukarı 1 metre 20 santimetre sündürülüp, fırına atılıp pişirilir. Uzun bir halde tahtada doğranmış maydanoz, közlenmiş domates ve biber ile beraber servis edilir.

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort