Yüksek Hızda ‘Bir Şeyin’ Etrafında Dönen 3 Galaksi!

2022 yazında faaliyetlerine başlayan James Webb Uzay Teleskobu, ilk gözlemleriyle temmuz ayında dünyayı sarsmıştı. Teleskop, bugüne dek birçok gözleme ve yeni keşfe aracı olurken, bugün bu keşifler arasına yeni bir tane daha eklendi.

Bilim insanları, James Webb Uzay Teleskobu tarafınca görüntülenen ilk 13 hedef arasında bulunan “SDSS J165202.64+172852.3” isimli kırmızı kuasarı gözlemleme şansı buldu. Webb tarafınca çekilen ve daha sonrasında filtrelerle işlenen görüntü, kuasar ile ilgili mühim bilgileri sonbahar yüzüne çıkardı. 

James Webb’in yeni keşiflere imkân elde eden görüntüsü:

Tam boyutta görmek için tıklayın. (44,80 MB)

Yukarıda gördüğünüz görüntü, “canavar” bir kara delik içerisinde seyrek görülen bir kuasarın çevresinde birleşen galaksiler kümesini gösteriyor. Söz mevzusu kuasar, halihazırda gök bilimciler arasında süper kütleli kara deliğe haiz olabileceği kabul edilen adaylar arasında yer alıyordu.

Galaksiler kümesinde gördüğümüz renkler de aslında bizlere değişik şeyler anlatıyor. Yeşil renk, galaksilerin hareket durumunda olmadığını (görüş açımıza göre) gösterirken kırmızı bölümler Dünya’dan saniyede 700 kilometre hızla uzaklaşan galaksileri, mavi bölümler ise Dünya’ya 350 kilometre hızla yaklaşan galaksileri temsil ediyor.

Bu bölgeden bugüne dek gelen en net resim olan yukarıdaki görüntü, mühim bir bilgiyi daha ortaya koydu. Bilim insanları, artık bu bölgede en azca üç tane galaksinin çok yüksek hızda bir şeyin çevresinde döndüğünü gördü. Fakat galaksilerin çevresinde dönmesini elde eden bu şeyin ne olduğu hemen hemen gizemini koruyor. Tabii kuram doğruysa, bu bir süper kütleli kara delik olabilir.

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort